dijous, 3 de novembre del 2022

HERPTRIP MARROC. Segona Part

Durant la setmana santa de l'any 2022 hem fet el segon viatge al Marroc.
En aquest cas, portat a terme per en Jordi Ribó i en Jonathan González.
Tenim 6 dies per recórrer el país de sud a nord, començant des de Marràqueix i finalitzant a Nador. Noves localitats per prospectar i nombroses espècies que tenim molta il·lusió d'observar.

Dia 7/4/2022
Sortim de l'aeroport de Marràqueix a primera hora del matí, direcció Ouarzazate, on només travessar la serralada del Atles, comencem a veure els primers llangardaixos de cua espinosa marroquins (Uromastyx nigriventris) prenent el sol a les roques de vora la carretera.
Decidim fer alguna parada per baixar del cotxe i prospectar el territori, i d'aquesta manera podem veure un Chalcides sp. i una Agama marroquí (Agama bibronii) sota una pedra.

Agama bibroni

Un poc abans d’arribar a Ouarzazate prospectem la zona del Oued Iriri, on podem observar un exemplar adult de serp d'aigua (Natrix maura), serp verda (Malpolon monspessulanus), tortuga de rierol del Sàhara (Mauremys leprosa saharica), dragó comú (Tarentola mauritanica), gripau marroquí (Sclerophrys mauritanicus) i nombroses granotes verdes nord-africanes (Pelophylax saharicus).
Amb la nit a sobre, els amfibis es comencen a activar més i podem veure un gran nombre de Sclerophrys mauritanica i Pelophylax saharicus.
 
Malpolon monspessulanus

Natrix maura

Pelophylax saharicus

Pelophylax saharicus

Sclerophrys mauritanica

Dia 8/4/2022
L'endemà, ens quedem a fer recerca activa pels voltants d'Ouarzazate, encara que amb poc èxit. Només una Mesalina guttulata sota una pedra.
A prop del Oued podem veure diferents exemplars de Mauremys leprosa saharica, Acanthodactylus sp., Agama bibronii, Chalcides sp. i adults, juvenils i fins i tot larves de Sclerophrys mauritanica.

Mesalina guttulata

Mauremys leprosa saharica

Mauremys leprosa saharica
Mauremys leprosa saharica

Partim direcció Agdz amb un trajecte esquitxat d'Uromastyx nigriventris i Agama bibronii prenent el sol sobre les pedres, però, sempre a prop dels seus caus.
De tant en tant realitzem parades per a revisar efectes trampa i fer cerca activa.
D'aquesta manera vam poder observar diferents exemplars de Tarentola mauritanica, Mesalina guttulata i el gecko Ptyodactylus oudrii.

Uromastyx nigriventris

Ptyodactylus oudrii

 Després d'una parada ràpida a Agdz per aprovisionar-nos de soda i una mica d'aliment, seguim la nostra ruta, direcció a Zagora.

Una estona conduint i apareix la primera serp atropellada del viatge. Una falsa cobra (Rhageris molilensis).
Estona després observem també un rèptil de mida gran atropellat. En baixar del cotxe a comprovar de què es tracta, descobrim amb molta pena un varà del desert (Varanus griseus) atropellat recentment.
El varà del desert és una de les espècies per la que havíem planificat aquesta ruta i trobar-lo esclafat a l'asfalt ens posa molt tristos. Però hem de continuar, amb l'esperança de trobar-ne un viu.

Varanus griseus

Soda amb David Bowie a la radio

Comença a caure la nit, i decidim fer una parada a buscar sense èxit  l’escurçó banyut (Cerastes cerastes) en un hàbitat de pedres i sorra abans d'arribar al desert de Zagora.

Un cop al desert de Zagora instal·lem les nostres tendes de campanya a un lloc tranquil i ens relaxem.

Acampada al desert

Acampada al desert

Dia 9/4/2022

Al dia següent, podem observar la sargantana Mesalina rubropunctata i el gecko Tropiocolotes algericus a prop d'on hem passat la nit.

Mesalina rubropunctata

Tropiocolotes algericus

Ja de camí a Merzouga, la tensió ens envaeix. El dipòsit de benzina del cotxe es fica en reserva i no veiem cap benzinera en els següents quilòmetres.
A més, estem en Ramadà i més d'una benzinera es troba tancada. Ni els Uromastyx nigriventris prenent el sol al costat de la carretera ens fan treure l'ull de l'agulla, fins que finalment a l'horitzó, prop de Tazarin apareix la primera benzinera oberta.

Uromastyx nigriventris

Al cap de poc de reprendre la marxa, una altra Rhageris moilensis atropellada a la carretera i algun Tropiocolotes algericus són de les poques espècies que aconseguim citar de camí a Merzouga. 

Paisatge marroquí

El vent comença a bufar amb molta força quan arribem a Merzouga. No serà fàcil, però, ens disposem a fer una cerca nocturna a la zona sud del Erg Chebbi.

La climatologia és dura, fa molt de vent i la temperatura baixa. Només podem veure diferents espècies d'aranyes, solífugs i ratolins. Desanimats, ens retirem direcció al cotxe i en últim moment apareix un gecko Stenodactylus petrii que salva la nit.

Lycosidae sp.

Stenodactylus petri

Stenodactylus petri

Stenodactylus petri

L'Erg Chebbi

L'Erg Chebbi


Dia 10/4/2022

Partim de Merzouga direcció Erfoud, i decidim parar a fer una cerca en hàbitat de Cerastes cerastes, però la sort no ens acompanya i només podem observar un Tropiocolotes algericus.

Hàbitat

Hàbitat

 Més endavant decidim parar a un Oued, on podem veure un bon grapat de Mauremys leprosa saharica i Pelophylax saharica de diferents mides. Pel que fa a saures, un parell d'Agama bibronii corrent entre les roques i una sargantana Acanthodactylus boskianus, és la poca cosa que vam veure.

Mauremys leprosa saharica

Agama bibronii

Prosseguim el camí fent diferents parades en hàbitats que ens semblen adients i van sortint nous tàxons, com Tarentola deserti, una altra Rhageris moilensis atropellada i Acanthodactylus maculatus i A. boskianus corrent entre la vegetació. 

Acanthodactylus maculatus

Acanthodactylus maculatus

Tarentola deserti

Comença a caure el sol i decidim fer parada ben a prop de la frontera amb Argelia, a prop d'un curs d'aigua.
Ens passem una bona estona observant l'emergida dels ratpenats que es refugiaven sota el pont en companyia d'un bon grapat de Tarentola deserti de bona mida.

Ratpenats

Tarentola deserti

Un cop es fa fosc fem una prospecció vora del torrent i observem uns quants individus de Pelophylax saharica, Sclerophrys mauritanica i un gecko Stenodactylus mauritcanicus.
Preparem el sopar mentre fem la valoració del dia i ens fiquem a les nostres tendes a descansar.
Poc després unes veus i cops a les tendes de campanya ens desperten sobresaltats.

Pelophylax saharicus

Stenodactylus mauritanicus

Pelophylax saharicus

Un grup de 3 policies que havia vist el cotxe aparcat allà prop va voler saber qui eren els tarats que dormien en les tendes de campanya al mig del no-res.
Malgrat l’ensurt inicial, la policia marroquina ens va tractar de la millor manera possible, i ens van oferir anar a un hotel pròxim.
Agraïm molt la seva ajuda i interès, però un dels atractius d'aquest país és la possibilitat d'acampar de forma legal a la natura i gaudir de moments inoblidables sota les estrelles.

Acampada amb ensurt


Dia 11/4/2022

Ens llevem d'hora, preparem un cafè i prosseguim direcció Ziguig, en un trajecte que és un espectacular safari d'Uromastyx nigriventris, encara que també podem observar uns quants Agama impalearis i Stenodactylus mauritanicus. Quan arriba el migdia i la calor comença a minvar una mica, posem rumb, direcció al nord del país. Ens queden molts km per endavant fins a arribar a Saïdia, el nostre pròxim destí.

Stenodactylus mauritanicus

Uromastyx nigriventris

Uromastyx nigriventris

Arribem a Saïdia ben de nit mentre s'escolten les reinetes (Hyla meridionalis) i Sclerophrys mauritanica cantar.
L'endemà ens espera el sistema dunar litoral, uns dels nostres hàbitats preferits.


Dia 12/4/2022
Al poc d'arribar a les dunes, els mosquits no fan gens còmode el transsecte i pensem que aviat haurem de recular. De cop i volta comencem a observar un gran nombre d’Acanthodactylus boskainus i A. erythrurus i fins i tot, més de 20 tortugues mores (Testudo graeca) de diferents mides, un Chalcides sp. de color fosc. Tot plegat ens fa passar el matí gaudint dels rèptils entre el núvol de mosquits.
Testudo graeca

Acanthodactylus boskianus

Acanthodactylus erytrhurus

Més tard podem veure algunes sargantanes cuallargues (Psammodromus algirus) actives, 2 espècies de sargantana Acanthodactylus boskainus i A. erythrurus, Tarentola mauritanica, serp cega magrebí (Trogonophis wiegmanni) sota una pedra, 5 Chalcides parallelus i varies Testudo graeca. 

Trogonophis wiegmanni

Psammodromus algirus
Testudo graeca

Amb el cos i la cara desfigurats per les picades dels mosquits posem rumb a una altra localitat de la costa mediterrània marroquina: Nador.
Un cop allà, fem una parada en una urbanització abandonada on es veuen moltes pedres i planxes artificials per revisar. Aviat veiem una tortuga mora (Testudo graeca) caminant entre runes i diversos lludrions ocel·lats (Chalcides ocellatus) de diferents mides a més de Tarentola mauritanica.

Chalcides ocellatus

Testudo graeca

Cap a la tarda decidim buscar un hàbitat diferent i anem una mica més a l'interior, a buscar un bon pedregar prop d'algun torrent. Un cop allà és fàcil observar Mauremys leprosa, Sclerophrys mauritanica i l'omnipresent Pelophylax saharicus en bones quantitats.
També tenim oportunitat de veure 2 Trogonophis wiegmanni, Agama bibroni, Chalcides ocellatus i l’escinc (Eumeces algeriensis).
Hem gaudit molt el dia, ja es fa fosc i decidim que és un bon moment per retirar-nos a sopar i descansar.

Eumeces algeriensis

Eumeces algeriensis

Trogonophis wiegmanni

Mauremys leprosa

Hàbitat

Dia 13/4/2022
L'endemà, ens llevem ben d'hora; és l'últim dia, el nostre vol surt al migdia i no podem badar si volem fer l'última prospecció.
Triem a partir d' Ortofotos un lloc prop de l'aeroport per a dur a terme l'última cerca i podem veure 3 Testudo graeca, 2 Chalcides ocellatus, 1 Malpolon monspessulanus juvenil, varies Tarentola mauritanica i un gripau verd marroquí (Bufotes boulengeri).
El temps se'ns fica a sobre i és hora d'anar direcció l'aeroport.

Malpolon monspessulanus

Bufotes boulengeri