dimecres, 9 de novembre del 2022

HERPTRIP MARROC. Tercera Part

 Després dels dos Herptrips Marroc 2022, encara tenim molts comptes pendents allà.

Molts tàxons que encara no hem pogut veure i localitats noves per explorar.

Diuen que a la tercera va la vençuda i convençuts que així serà, planifiquem un nou Herptrip a la zona sud del país durant una setmana al mes de setembre.

Tenim més de 4 mil quilòmetres al davant!


Dia 16/9/2022

Volem fins a Marràqueix en plena nit, després de més de dues hores de retard i arribem a l'aeroport passada la mitjanit. Agafem el cotxe de lloguer i ens posem a conduir direcció Sidi Ifni.

Aviat comencem a veure els primers gripaus marroquins (Sclerophrys mauritanica) travessant la carretera. Després de conduir vora les 3 hores, decidim parar a mig camí, muntem les tendes de campanya i dormim un parell d'hores com a molt.


Dia 17/9/2022

Ens despertem amb una boira espessa i plugim. Recollim les tendes que han quedat ben xopes i prosseguim el nostre camí desitjant que aviat surti el sol.

Fem una parada a revisar uns efectes trampa que podem veure a prop de la carretera i aprofitaem per aixecar unes quantes pedres. Dins d'un aljub trobem varis cadàvers de rèptils: 1 Agama bibronii, 4 Eumeces algeriensis i 2 serps de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) juvenils. L'única senyal de vida és un exemplar de Tarentola mauritanica escalant per les parets.

Continuem fins a localitzar el següent efecte trampa, un pou del qual podem treure una serp de ferradura juvenil (Hemorrhois hippocrepis). Més endavant podem veure diversos efectes trampa més i rescatem 2 serps de Forskal (Psammophis schokari) i 2 Eumeces algeriensis. Pels voltants podem veure diferents individus de Tarentola mauritanica i un Agama bibronii que busca els primers raigs de sol del dia. També observem 3 Saurodactylus brossetii.

Eumeces algeriensis

Psammophis schokari

Saurodactylus brossetii

Prosseguim direcció Sidi Ifni, mentre apareixen els primers rèptils atropellats (Hemorrhois hippocrepis i Malpolon monspessulanus). Aixequem algunes pedres de l'entorn amb la sort de poder trobar Agama bibronii i Saurodactylus sp. a sota.

Agama bibronii

A partir d'aquests moments els aljubs i diferents construccions que actuen com a efecte trampa per a la fauna són cada cop més abundants.

Revisem un per un totes les construccions que trobem pel camí. Algunes buides, però a altres rescatem gripau nord-africà (Bufotes boulengeri) i veiem les Tarentola mauritanica pujant per les parets. Sota les pedres dels voltants continuem trobant el Saurodactylus.

Cau la nit i decidim carretejar fins que el cos no aguanti més. Van passant els quilòmetres i van apareixent enmig de la carretera de forma esporàdica els geckos de casc (Tarentola chazaliae). Apareix el primer juvenil d'escurçó bufador (Bitis arietans) esclafat a la carretera.

Seguim carretejant i fent fotos als nombrosos Tarentola chazaliae que creuen la carretera. En una de les parades a apartar aquests petits saures, il·luminem amb el frontal de llum una cau, podent observar una serp activa dintre. Amb ajuda de les pinces podem treure-la i descobrim un preciós exemplar juvenil d'escurçó bufador (Bitis arietans).

Tarentola chazaliae

Bitis arietans

Bitis arietans

Després d'unes quantes fotos i un bon grapat de quilòmetres més, decidim anar a buscar un lloc on acampar prop de la desembocadura d'un Oued.

En arribar veiem des de lluny una gran quantitat d'anurs concentrats als petits tolls de l'Oued. En total observem més de 25 Pelophylax saharicus i Sclerophrys mauritanica de diferents mides i unes quantes Tarentola mauritanica actives per les roques. A prop de la carretera veiem una closca buida del que va ser una Mauremys leprosa saharica.

Sense adonar-nos, es fa tard voltant pel riu i decidim muntar tendes i reposar. Ha sigut un dia llarg.

Pelophylax saharicus


Dia 18/9/2022

Ens despertem molt d'hora. No hem dormit més de 4 hores, però avui ens espera un dia molt llarg, amb molts efectes trampa per revisar.

Els primers animals a ser rescatats són el gripau nord-africà (Bufotes boulengeri), les granotes (Pelophylax saharicus) i una serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) de coloració espectacular.

Altres no han tingut tanta sort i ja són morts quan arribem (Agama bibronii, Hemorrhois algirus, Pelophylax saharicus).

Mentre revisem aljubs aprofitem per revisar les pedres dels voltants. Sota pedra podem veure vàries Tarentola mauritanica i Saurodactylus sp.

Arribem a una petita barriada amb un bon grapat d'aljubs i pous per revisar. A l'acostar-nos a un dels aljubs, veiem al pou de decantació una cobra egípcia (Naja haje) atrapada.

Amb molta precaució procedim a rescatar a l'animal i li fem una bona sessió de fotos. La cobra egípcia és un dels rèptils més emblemàtics del Marroc i no ens enganyem, era un dels principals objectius del viatge.

Naja haje

Naja haje

Hemorrhois hippocrepis

Seguim la nostra ruta amb la sensació que l'èxit ens acompanya en aquesta ocasió, quan la carretera comença a baixar fins a arribar al costat d'un Oued relativament cabdalós.

Fem parada ràpida per acostar-nos a la riba, on ràpidament comencen a llançar-se a l'aigua un gran nombre de Mauremys leprosa saharica de totes les mides. Una parella adulta de mida considerable copula en una zona poc fonda aliena a tothom.

Més i més aljubs, pous i altres efectes trampes apareixen al costat de la carretera. Els revisem un per un de la manera més ràpida possible. Pelophylax saharicus, Bufotes boulengeri, Agama bibronii, Chalcides polylepis, Tarentola mauritanica i Hemorrhois hippocrepis són les diferents espècies que podem rescatar en aquest sector de la ruta.

En un tram de carretera espectacular rodejat d'Euphorbia, observem un camaleó comú (Chamaeleo chamaeleon) travessant la carretera a bona velocitat.

Chamaeleo chamaeleon

Chalcides polylepis

Atlantoxerus getulus

Les sensacions són bones, hem revisat tots els efectes trampa que teníem marcats en aquest sector de la ruta i hem pogut veure algunes de les nostres espècies prioritàries.

Posem rumb a Assa, però anem parant a revisar els efectes trampa que veiem pel camí i anem a buscar algun sector amb hàbitat de sorra i afloraments rocosos on poder buscar l'escurçó d’ulls banyuts (Cerastes cerastes).

A la carretera veiem un gran llangardaix de cua espinosa (Uromastyx nigriventris) atropellat. Aprofitem per aixecar pedres al voltant i trobem un parell de Tropiocolotes algericus i una Mesalina sp. corrent a gran velocitat.

Paisatge del sud del Marroc

Paisatge del sud del Marroc

En arribar a la zona sorrenca, busquem com bojos la Cerastes cerastes, posant especial atenció en trobar el seu rastre sobre la sorra. No trobem res.

El dia s'acaba i tenim que reprendre la ruta. Abans que es faci fosc volem estar preparats per buscar una de les serps més escasses i a la vegada perilloses del Marroc. L'escurçó de ventre blanc (Echis pyramidum).

Arribem ja de nit i després de realitzar un parell de parades, trobem l'hàbitat que ens sembla adient per trobar el nostre objectiu.

Les hores passen i només surten uns quants Stenodactylus sp., Tropiocolotes algericus i un grapat d'escorpins del gènere Androctonus sp.

Entre uns matolls veiem activa una serp Lytorhynchus diadema juvenil. Encara busquem fins a veure una serp juvenil caragolada enmig de l'esplanada. És una Echis pyramidum. Dos juvenils es troben actius ben a prop un de l'altre.

Lythorhynchus diadema

Fem unes quantes fotos, però hem de continuar buscant, volem veure un individu adult que finalment trobem actiu de manera molt visible.

Echis pyramidum

Echis pyramidum

Aquesta espècie és una serp espectacular, que fa un soroll molt fort fregant les seves escates quan es veu amenaçada.

Amb molta precaució duem a terme un bon reportatge de fotos, al qual s'afegeix un altre exemplar juvenil que acabem de trobar.


Echis pyramidum

Echis pyramidum

Echis pyramidum

Quan volem fer un pensament de tornar al cotxe ens adonem que són més de les 3 de la matinada i no sabríem trobar el camí de tornada. Sort de les noves tecnologies i dels telèfons intel·ligents amb GPS que ens assenyalen la tornada al cotxe, on arribem amb la força suficient com per muntar les tendes de campanya i ficar-nos dins.


Dia 19/9/2022

Ens despertem d'hora tot i les poques hores de son i fem una revisió als diferents efectes trampa que es troben ben a prop d'on hem dormit.

Rescatem un Uromastyx nigriventris juvenil que semblava que feia poc que s'havia quedat atrapat.

Pugem al cotxe i continuem la nostra ruta, direcció un altre cop cap a la costa. Passem per un sector amb molt Uromastyx nigriventris que es deixen veure fàcilment prenent el sol sobre les pedres. Al mig de la carretera veiem algun exemplar de Trapelus boehmei i una serp que travessa ràpidament la carretera.

Baixem corrent per tractar d'esbrinar de quina espècie es tracta. Un exemplar adult de falsa cobra (Rhagerhis moilensis) davant nostre. Una espècie que teníem moltes ganes de veure.

Rhagerhis moilensis

Rhagerhis moilensis

Trapelus boehmei

Tampoc es queda cap aljub pel camí sense revisar. Podem rescatar un bon grapat d'animals de diferents espècies: Bufotes boulengeri, Agama bibronii, Acanthodactylus sp. Chalcides ocellatus i diferents espècies de serps: Hemorrhois hippocrepis, Rhagheris moilensis, un exemplar de Naja haje en força mal estat; un individu espectacular de serp de diadema Spalerosophis dolichospilus un juvenil de Macroprotodon brevis que a primera vista ens fa creure que es tracta de la rara serp Telescopus tripolitanus.

Macroprotodon brevis

Rhagheris moilensis

Spalerosophis dolichospilus

Acanthodactylus sp.

Psammomys obesus

Prosseguim el nostre camí a la costa ja de nit i aprofitem que passem per un poble per comprar un pollastre a l'ast i unes patates fregides. Feia dies que no menjàvem en condicions.

Anem menjant pel camí mentre fem carretejada per les carreteres a prop de la costa. Els Tarentola chazaliae fan la seva aparició aviat. També un gripau Bufotes boulengeri. Es comença a aixecar un vent bastant fort i decidim buscar un lloc per instal·lar les tendes.

Tarentola chazaliae


Dia 20/9/2022

Com cada dia, ens despertem ben d'hora i acabem de revisar els efectes trampa que es troben en aquesta zona. Rescatem diversos exemplars de Bufotes boulengeri i un adult d'Agama bibronii.

Agama bibronii

Bufotes boulengeri

Sense encantar-nos massa conduïm direcció Smara. Ens queden molts quilòmetres per endavant i un sector amb molts tàxons nous per trobar.

Un cop ens endinsem al Sàhara Occidental, la bellesa dels paisatges ens deixa amb la boca oberta, fins que un llangardaix de bona mida travessa la carretera a tota velocitat. Baixem ràpidament del cotxe i observem un Uromastyx dispar, de color negre fosc i unes taques de color vermell llampant corrent molt de pressa fins a amagar-se a una cau. Han sigut uns segons de poder veure l'animal, però hem gaudit de debò.

Revisem els efectes trampa que trobem a banda i banda de la carretera amb l'esperança de poder rescatar qualsevol de les 2 espècies del gènere Cerastes: C.cerastes i C.vipera.

Aljub

Entrada a l'aljub

Ni rastre d'escurçons, però podem salvar un exemplar de Macroprotodon brevis, diferents exemplars de Stenodactylus sp. Alguns individus de Tarentola mauritanica corren per les parets dels aljubs.

Més al sud, dintre d'un dipòsit abandonat veiem un gran nombre de Tarentola annularis de bona mida i amb molt caràcter. Després de fer unes quantes fotos ens adonem que només ens queda un últim aljub, que tenim marcat com a waypoint a la nostra ruta.

Baixant a un aljub


Macroprotodon brevis

Tarentola annularis

Quan arribem i aixequem la tapa de l'aljub, mirem cap a dintre, ens mirem a nosaltres, mirem un altre cop cap a dintre i veiem un espectacular varà del desert (Varanus griseus) mirant-nos des d'allà baix amb cara de pocs amics.

Saltem, cridem, ens abracem. Hem trobat el nostre principal objectiu d'aquest viatge i és un animal de bona mida. Anem corrent fins al cotxe per tal d'acostar-nos una mica més a l'aljub i tenir més a prop el material.

Amb l'emoció del moment no donem gaire importància al terra sorrenc fins que el cotxe es queda encallat a la sorra. Ens dona igual i comencem a treure l'escala i els guants per baixar a rescatar l'animal.

Un cop rescatat, li fem un gran reportatge fotogràfic abans de alliberar-lo a una zona de roques propera. Unes quantes fotos més i gaudim del capvespre mentre el varà desapareix entre les roques. També observem un munt de rastres a la sorra de Chalcides sphenopsiformis.


Varanus griseus

Varanus griseus
 
Rastres de Chalcides sphenopsiformis

Rescatar el cotxe de la sorra ens costa una bona estona de pala i retirar sorra de sota del cotxe. Després d'insistir una estona aconseguim arribar fins a l'asfalt.

Ens sentim poderosos i decidim tornar a l'hàbitat de les dues Cerastes per fer una prospecció nocturna, convençuts que les veurem.

El vent comença a bufar amb molta força i la sensació que no veurem cap rèptil ens envaeix. Encara així ens resistim a plegar, i caminem un parell d'hores prospectant, amb les úniques troballes d'un bon grapat de Tropiocolotes algericus i una Tarentola boehmei.

Com dos loosers tornem a l'aljub on a la tarda vam veure les Tarentola annularis per montar les tendes a un lloc amagat que havíem vist.

Rescatant el cotxe

Capvespre al desert

Tarentola boehmei


Dia 21/9/2022 

Ens despertem amb el cel molt ennuvolat i sembla que plourà en qualsevol moment.

Volíem aprofitar el dia per fer carretejar amb l'esperança de trobar algun Uromastyx dispar més, però ja veiem que la climatologia no ens acompanya i serà perdre el temps.

Smara es troba a la zona més al sud de la ruta que tenim planejada, però encara ens queden uns quants dies al davant. Fem una valoració dels taxons vists fins ara. Els nostres principals objectius s'han assolit, excepte un. No dubtem més i ens posem direcció de tornada a Assa per anar a buscar la Cerastes cerastes al sector que vam prospectar un parell de dies abans.

Conduïm durant un bon grapat d'hores, la son comença a aparèixer i volem arribar a hàbitat de Cerastes cerastes encara de dia per fer una breu migdiada i començar la cerca un cop es faci fosc.

Arribem encara amb llum, aparquem el cotxe, The Clash criden des de la ràdio Death or Glory. Ho hem entès. Ens preparem un cafè triple i ens posem a buscar l'escurçó d'ulls banyuts.

Preparant un cafè

Hàbitat de C.cerastes

Hàbitat de C.cerastes

Hàbitat de C.cerastes

Les hores passen i no trobem res de res. Ja és de nit i entre la foscor s'acosten un parell d'homes per preguntar-nos si ens havíem perdut. Expliquem que estem buscant serps i ens desitgen molta sort.

Decidim canviar de muntanya i buscar en altre sector. Sense èxit, i amb la sensació que la Cerastes ens ha tornat a guanyar, busquem un lloc pla per instal·lar les tendes i descansar.


Dia 22/9/2022 

L'endemà ens despertem amb els ànims baixos. Des de que hem vist el varà del desert, sembla que la sort no ens acompanya i que ja no podem demanar res més.

Decidim dedicar el matí a fer carreteig amb el cotxe i veure algun rèptil actiu. Ens posem en marxa cap a una carretera que promet ser un bon Safari.

Al poc de conduir veiem una Cerastes cerastes esclafada enmig de la carretera. Les tenim a prop i estan actives. Ens prometem que a la nit sortirà.

Campament

Cerastes cerastes atropellada

Cap al migdia ja es comencen a veure els Uromastyx nigriventris prenent el sol damunt les pedres i algun Trapelus boehmei just enmig de la carretera.

A partir del migdia l'activitat dels Uromastyx disminueix i decidim tornar un altre cop a buscar l'escurçó d'ulls banyuts (Cerastes cerastes). La perseverança sempre dona fruits i dediquem un altre grapat d'hores fins ben entrada la nit per buscar-lo.

Només algun Tropiocolotes algericus i Tarentola mauritanica es deixen veure.

Decebuts, toquem el dos i preparem les tendes de campanya. Juguem una mica amb les càmeres de fotos fent fotografia de llarga exposició fins que la son no ens deixa bellugar i ens fiquem a dormir.

Tarentola mauritanica

Moments màxims sota les estrelles


Dia 23/9/2022

Ens llevem a primera hora del matí. Tenim clar que tot i que no hem vist la Cerastes, no ens quedarem ni un minut més en aquest lloc.

Pensem que una bona decisió és tornar cap a Sidi Ifni a revisar més efectes trampes i a la nit, provar sort amb la Bitis arietans adulta, ja que només vam poder veure un exemplar juvenil.

Així ho fem i revisem un bon nombre d'efectes trampa al costat de carreteres que no havíem passat a la primera part de la ruta.

En aquesta ocasió tenim oportunitat de rescatar varis Bufotes boulengeri, Sclerophrys mauritanica, Agama bibronii, un exemplar preciós de Naja haje i un juvenil de Macroprotodon brevis atrapat dins d'un pou.


Sclerophrys mauritanica

Agama bibronii

Euphorbia sp.

Naja haje

Les hores de més calor comencen a caure i decidim anar a Sidi Ifni a menjar una mica i agafar forces per l'última nit.

Ens mengem un bon plat, preparem un cafè i ens preparem per carretejar a la recerca de l'escurçó bufador.

Al poc trajecte ja comencem a veure les primeres Tarentola chazaliae, molt abundants en zones costaneres i un juvenil de Bitis arietans acabat d'atropellar. També veiem un juvenil actiu, la qual cosa ens indica que és una nit amb activitat d'aquesta espècie.

Motivats prosseguim a baixa velocitat, observant més Tarentola chazaliae, varis Stenodactylus i un juvenil de serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis). Les hores passen i just en arribar a un revolt de la carretera en plena pujada apareix una serp gran i gruixuda enmig de la carretera. Es tracta d'un exemplar adult d'escurçó bufador (Bitis arietans) espectacular.

Aparquem el cotxe a la cuneta i preparem els ganxos i les pinces per poder apartar l'animal de la carretera i fer-li un bon reportatge de fotos.

Bitis arietans

Bitis arietans

Bitis arietans

Satisfets, tornem a poc a poc fins a prop de la desembocadura de l'Oued on vam dormir el segon dia i instal·lem les tendes de campanya sabent que és l'última nit, que ja està tot fet i que demà ens espera un dia llarg de tornada a Marràqueix.


Dia 24/9/2022

Ens despertem molt d'hora i partim cap al nord pels més de 400 quilòmetres que ens queden fins a Marràqueix.

Últim campament


Pel camí comentem tot el que ha donat de si el viatge. Les espècies que més ens han agradat, les més complicades de trobar i aquelles que ens hem quedat sense veure i que seran un motiu per tornar. Les serps Cerastes tard o d'hora les hem de trobar.

Jonathan i Jordi amb un varà del desert


LLISTA D’ESPÈCIES


AMFIBIS

Discoglossus scovazzi

Bufotes boulengeri

Barbarophryne bongermsmai

Sclerophrys mauritanica

Hyla meridionalis

Pelophylax saharicus


RÈPTILS

Testudo graeca

Mauremys leprosa

Saurodactylus mauritanicus

Saurodactylus brosseti

Saurodactylus harrisii

Quedenfeldtia moerens

Hemidactylus turcicus

Stenodactylus mauritanicus

Stenodactylus petrii

Tropiocolotes algericus

Tarentola annularis

Tarentola boehmei

Tarentola chazaliae

Tarentola deserti

Tarentola mauritanica

Ptyodactylus oudrii

Chalcides ocellatus

Chalcides parallelus

Chalcides polylepis

Eumeces algeriensis

Trogonophis wiegmanni

Mesalina olivieri

Mesalina simoni

Mesalina rubropunctata

Mesalina guttulata

Acanthodactylus erythrurus

Acanthodactylus boskianus

Acanthodactylus maculatus

Psammodromus algirus

Varanus griseus

Agama bibronii

Trapelus boehmei

Uromastyx dispar

Uromastyx nigriventris

Chamaeleo chamaeleon

Hemorrhois hippocrepis

Hemorrhois algirus

Spalerosophis doslichospilus

Lytorhynchus diadema

Natrix maura

Boaedon fuliginosus

Malpolon monspessulanus

Rhagerhis moilensis

Psammophis schokari

Naja haje

Echis pyramidum

Bitis arietans