divendres, 14 de gener del 2022

HERPTRIP BOLÍVIA 2021

 IN MEMORIAM: Dennis Lizarro Zapata (1985-2021)



Dia 24/8/2021


Arribem a l'aeroport de Viru-Viru a Santa Cruz de la Sierra (Bolívia) a primera hora del matí.

Mentre esperem a l'exterior de l'aeroport el nostre amic conductor, ja es pot veure diferents espècies d'aus força colorits.


Hem triat per passar el jet-lag fer una visita al jardí botànic de la ciutat, ja que a la seva part posterior existeix una zona natural amb diferents tipus d'hàbitats.


Un cop allà fem una volta ràpida pel jardí botànic on podem observar diferents espècies de primats (Callicebus sp.) i algun peresós (Bradypus variegatus). Al llac observem gran quantitat de cormorans (Phalacrocorax brasilianus) i alcions (Chloroceryle sp.) entre altres ocells.

A la vora del llac 5 caimans (Caiman yacare) de gran volum descansen tranquil·lament, al contrari que les tortugues d'aigua (Podocnemis unifilis) que marxen ràpidament cap a l'aigua al més mínim soroll.


Tortugues d'aigua (Podocnemis unifilis)

Primats del gènere Callicebus

Els llangardaixos també són molt esquerpes. 2 exemplars de coloració groguenca van desaparèixer ràpidament davant dels nostres ulls sense poder identificar la seva espècie.

Ja en el camí que s'endinsa en el bosc un adult de llangardaix (Tupinambis teguixin) es deixa veure al mig del camí, però ràpidament s'endinsa en la zona de bosc. Volem seguir una mica el seu trajecte, però les formigues del Palo Santo (Pseudomyrmex sp.) ràpidament ens fan retrocedir amb les seves mossegades.


Més endavant passem a prop d'un petit canal d'aigua, i sota les pedres del voltant observem un bon nombre de granotes (Scinax sp.)

A l'arribar al final del camí decidim anar a mirar a una zona d'hàbitat més obert on veiem diferents individus de tortuga de terra (Chelonoidis carbonaria).


Granota  (Scinax sp.)

Tortuga de potes vermelles (Chelonoidis carbonaria)


Després de gaudir amb les tortugues una molt bona estona comença a ploure amb força i decidim fer retirada i tornar pel camí que passa pel costat del Jardí Botànic, pensant el nostre pròxim destí.



Dia 25/8/2021


Finalment, hem decidit agafar un vol local fins a Trinitat - Beni, on ben arribar ens desplacem fins al Museu Ictícola del Beni on ens espera el Dr. Dennis Lizarro Zapata, amic de la família, per mostrar-nos els diferents projectes i investigacions que porta a terme.


En Dennis Lizarro Zapata és un reconegut investigador que ha centrat les seves investigacions principalment en rèptils, amfibis, peixos i quiròpters, que ha dedicat part de la seva experiència com a part de l'equip d'investigació del Centro de Investigación de Recursos Acuáticos (CIRA) de la Universidad Autónoma del Beni (UAB).

Durant la nostra visita al Museo Ictícola anem xerrant dels animals que tant ens fascinen de la gran biodiversitat que existeix a Bolívia.

Unes hores després ens toca acomiadar-nos, ja que en Dennis, en unes poques hores ha de marxar a una apassionant expedició el Beni amb un gran grup d'especialistes per tal de realitzar inventaris de biodiversitat en una zona bastant allunyada.



Amb una Mesoclemmys raniceps al Museo Ictícola del Beni


En sortir del Museo Ictícola, ens espera Efrem i Miriam de l'Eco Reserva de Chuchini, lloc on anirem a passar els dies vinents envoltats de natura i una gran biodiversitat.

Arribem ja de nit i fer una volta ràpida de reconeixement amb els frontals és obligada, ja que s'escolta el cant de diferents espècies d'anurs.

En engegar el frontal una gran quantitat d'ulls de totes les mides comencen a brillar.

La pluja que va caure el dia anterior ha activat molt les granotes (Leptodactylus sp.) i (Scinax sp.), ens acostem a una petita bassa on podem veure juvenils de cocodril (Caiman yacare).


Granota (Scinax sp.)

Cocodril juvenil (Caiman yacare)

Ja de tornada a la cabanya de Chuchini, podem veure el gecko (Hemidactylus mabouia) i una colobra de Peñarol (Erythrolamprus poecilogyrus) desplaçant-se en una zona oberta amb herba baixa.


Colobra de Peñarol (Erythrolamprus poecilogyrus)


Dia 26/8/2021


El dia comença amb pluja i fred, però la climatologia adversa no ens atura i anem a fer una excursió per la selva de l'Eco Reserva de Chuchini.

L'Efrem, gran coneixedor de qualsevol mena de biodiversitat de la zona ens explica les principals espècies d'arbres, plantes i ocells que anem observant al nostre pas.


Instal·lem 2 càmeres de foto trampeig a diferents zones de Chuchini on l'Efrem fa un control d'algunes espècies de mamífers que hi viuen a la zona.

Instal·lant una càmera de fototrampeig

Interior d'un Bibosi constrictor


Ja a la tarda tornem a la cabanya on la Miriam ens ha preparat diferents plats de gastronomia de la regió del Beni.

Dinem tots junts, mentre ens expliquen les actuacions de conservació que han realitzat a Chuchini i tota la seva trajectòria conservant i rehabilitant fauna a la reserva.

Un cop amb les forces renovades i la foscor de la nit, anem a la llacuna de Chuchini acompanyats per l'Efrem i els seus dos fills bessons, Hugo i Yara, per tal d'observar i intentar agafar algún cocodril (Caiman yacare). L'Efrem captura a mà de tant en tant diferents exemplars en diferents èpoques de l'any per fer una exploració i valorar l'estat de salut en el qual es troben els animals.


Amb l'ajut d'una llanterna de mà i la foscor de la nit ens podem apropar fins als animals, moment que aprofitem per agafar-los i amb precaució realitzar el control del seu estat de salut.

Finalment, són alliberats en el mateix lloc i amb molta cura.

De tornada, a plena nit, podem observar com gran quantitat de ratpenats d'aigua que volen per sobre de la làmina d'aigua de la llacuna capturant peixos.


Llacuna de Chuchini


Alliberant un juvenil de cocodril (Caiman yacare)



Dia 27/8/2021


Un altre dia més que es desperta amb pluja, fred i l'espectacular so dels micos udoladors (Alouatta sp.) que es poden sentir fins a més de 10 km de distància.

Aprofitem per esmorzar productes de la gastronomia mentre revisem la biblioteca de natura que tenen a Chuchini.

De mica en mica para la pluja i ja comencem a veure els colibrís volant prop de les flors.

Decidim agafar una barca i tornar a navegar per la llacuna de Chuchini per fer una observació i reconeixement de les principals espècies d'aus que podem trobar.

En aquest enllaç trobem un llistat de totes les espècies d'aus que hi viuen a l'Eco Reserva de Chuchini.

El sol apareix amb timidesa, com també ho fan les tortugues d'aigua P.expansa i P.unifilis a sobre dels troncs emergits.

També observem diferents cocodrils (Caiman yacare, Caiman latirostris) i un cocodril negre (Melanosuchus niger)

A la tarda fem una excursió a la selva i una petita llacuna amb molta vegetació aquàtica. En aquesta zona podem observar diferents espècies de micos, coatís o peresosos.


Adult de cocodril (Caiman yacare)

Coatí (Nasua nasua)

Llacuna amb molta vegetació aquàtica


Dia 28/8/2021


Un cop més el so dels micos udoladors ens desperta ben d'hora, però aquest cop el cel està ben clar i el sol comença a sortir amb força.

Els guacamais (Ara ararauna) semblen esperar-nos als arbres de davant de la cabanya.

Preparem la motxilla i anem amb l'Efrem fins al port de Loma Suárez, per agafar una petita embarcació i baixar pel riu Ibare fins a la seva confluència amb el riu Mamoré on intentarem observar els dofins rosats (Inia boliviensis).


Guacamais (Ara ararauna)

El trajecte és d'unes tres hores que passen ràpidament mentre observem gran quantitat d'espècies d'aus, micos enfilats als arbres, grups de papallones de diferents colors a la vora del riu, grups de capibares (Hydrochoerus hydrochaeris) o tortugues d'aigua (Podocnemis expansa, Podocnemis unifilis i Phrynops geoffranus) prenent el sol a sobre dels troncs emergits.


Tortuga d'aigua (Podocnemis expansa)

Dofí rosat (Inia boliviensis)


En arribar a la confluència, la barreja de l'aigua del riu Mamoré i el riu Ibare de diferents colors és de gran bellesa.

De cop i volta un fort soroll com d'aire a pressió ens alerta i comprovem que es tracta d'un dofí rosat respirant a la superfície de l'aigua.

Ja amb els ulls i l'orella ben alerta podem veure com 2 dofins juvenils comencen a jugar entre ells amb unes branques que porten a la boca.

Amb el motor de la barca apagat podem gaudir dels dofins i el seu comportament que ens posa la pell de gallina.


Dinem a la mateixa embarcació, envoltats de dofins rosats i en acabar, fem la tornada pel riu Ibare gaudint de l'entorn.


Navegant direcció el riu Mamoré



A la nit no podem evitar tornar a fer una volta en barca per la llacuna de Chuchini per a observar cocodrils. S'ha d'aprofitar el dia i la nit,



Dia 29/8/2021


Últim dia a l'Eco Reserva de Chuchini. Volem aprofitar el dia per realitzar una altra excursió a la selva i després navegar amb calma per la llacuna per tornar a repassar tota la biodiversitat que ens envolta.


Remant a la llacuna de Chuchini


Ens acomiadem de l'Efrem, la Miriam i els seus fills Hugo i Yara que ens han acollit i tractat com de la família, desitjant aviat poder tornar a fer una visita.

De camí a l'aeroport encara tenim temps per gaudir d'un grup de capibares (Hydrochoerus hydrochaeris) i diferents exemplars de caracarà (Caracara plancus) als marges del camí.

Un cop a l'aeroport agafem un altre vol local fins a la ciutat de Cochabamba.


Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris)


Caracarà (Caracara plancus)



Dia 2/9/2021


Després de passar uns dies a Cochabamba, ens traslladem fins a Villa Tunari per visitar la regió del Chapare.


Ens traslladem a una zona propera al riu Chipiri on vam poder trobar diferents tortugues de terra (Chelonoidis denticulata i C. carbonaria) i saures Stenocercus prionotus.

Comença a ploure i hem de marxar en direcció a l'allotjament.


Tortuga de potes vermelles (Chelonoidis carbonaria)


Tortuga de potes grogues (Chelonoidis denticulata)


Un cop arribar i esperar la nit, agafem els frontals i fem un tomb pels voltants de la cabanya.


Cuppienus sp. menjant un ortòpter.


Aranya de l'espècie Trechalea sp.


Comencen a aparèixer els primers anurs (Oreobates cruralis, Rhinella major, Phillomedusa camba, Dendropsophus minutus) fins que la pluja ens obliga a marxar.


  Dendropsophus minutus

Oreobates cruralis

Rhinella major


Granota  (Scinax sp.)


  (Phillomedusa camba)

Granota de coloració verdosa  (Scinax sp.)

Granota amb coloració més clara  (Scinax sp.)


Dia 3/9/2021


El dia desperta amb força sol. Després d'una nit de pluja confiem a poder veure algun rèptil aprofitant el sol.

Mentre caminem observem un bon grapat de nius dels oriols amazònics penjats dels arbres, així com grans nius de formigues, que de vegades quan aquestes els abandones poden ser ocupats per alguns ratpenats.


Nius d'oriols amazònics


Entre la vegetació podem veure un exemplar d'iguana (Iguana iguana) durant uns segons, i també diferents exemplars del saure Stenocercus prionotus i alguna granota Ameerega picta que s'amaga ràpidament entre la vegetació.


Iguana juvenil (Iguana iguana)

(Stenocercus prionotus)


Ja a la tarda és l'hora de fer la tornada a la ciutat de Cochabamba i planejar el viatge de tornada a casa.


Dia 11/12/2021


Mentre preparàvem la nostra crònica de l'Herptrip Bolivia ens arriba la tràgica notícia de la mort d'en Dennis Lizarro Zapata a Trinitat (Bolívia). Amb tan sols trenta-sis anys. En Dennis és una gran referència en la investigació de la biodiversitat i la seva mort és una gran pèrdua irreparable per a la comunitat científica d'aquest país. QEP Dennis Lizarro Zapata (1985-2021).