diumenge, 1 d’agost del 2021

HERPTRIP TRANSPIRINENCA. Segona Part: Alt Berguedà-La Cerdanya

Dia 21/05/2021

Sortim divendres a la nit direcció Castellar de n’Hug. Un cop passat La Pobla de Lillet, comencem a veure els primers animals. Una guineu (Vulpes vulpes) i diversos cérvols (Cervus elaphus) es deixen veure als voltants de la carretera. Fem nit a Castellar de n’Hug.


Dia 22/05/2021 

Ens despertem amb vent i boira densa, mala combinació per veure hèrptils. Decidim pujar d’altitud per veure si a més altitud hi ha millors condicions meteorològiques. Efectivament, arribem a la localitat triada per a prospectar i, tot i que les condicions tampoc són bones, deixem la boira a les valls més baixes. Revisem algunes zones de pedres i trobem una salamandra (Salamandra salamandra) i algunes sargantanes roqueres (Podarcis muralis). Trobem una bassa amb gran quantitat de larves de granota roja (Rana temporaria) i alguna de Salamandra (Salamandra salamandra). Seguim un torrent i per les roques del voltant observem granotes roges (Rana temporaria), tòtils (Alytes almogavarii), sargantanes roqueres (Podarcis muralis) i un parell d’escurçons pirinencs (Vipera aspis aspis).  Un cop trobades aquestes espècies, ens dirigim cap a una nova zona.

Escurçó pirinenc - Vipera aspis aspis

Adult de salamandra comuna - Salamandra salamandra

Escurçó pirinenc - Vipera aspis aspis

Deixem el cotxe aparcat i comencem a pujar. Observem gran quantitat de sargantanes roqueres (Podarcis muralis) i algunes granotes roges (Rana temporaria) adultes i metamòrfiques. Seguim pujant per les pistes d’esquí però, el temps no millora i només observem algunes sargantanes roqueres (Podarcis muralis).  Decidim anar tornant cap al cotxe i trobem una bassa amb vàries larves de granota roja (Rana temporaria) i, ja arribant, trobem el que era el nostre principal objectiu; una femella adulta de llangardaix pirinenc (Lacerta agilis).

Granota roja - Rana temporaria

Llangardaix pirinenc - Lacerta agilis


Dinem i anem tornant cap a casa.

Llista de tàxons herpetològics observats:

Salamandra – Salamandra salamandra.
Granota roja – Rana temporaria.
Tòtil – Alytes almogavarii.
Sargantana roquera - Podarcis muralis.
Llangardaix pirinenc – Lacerta agilis.
Escurçó pirinenc – Vipera aspis aspis.