Ja podeu consultar els resultats obtinguts durant els tres primers anys de l'Atles Herpetològic de la comarca del Bages.
Aquests resultats es van presentar a les XVIII Jornades Herpetològiques Catalanes que van tindre lloc el passat 22 d'octubre a Vallbona de les Monges.
Ens endinsem al tercer any d'estudi, la recta final.
És per això, que us animem a introduir totes les cites possibles d'amfibis i rèptils a les plataformes Ornitho, Inaturalist o directament a Local Herping.
D'aquesta manera disposarem d'un major volum de dades que ens permetran conèixer millor les diferents especies del nostre territori.
Per Jonathan González i Jordi Ribó
Introducció
A partir de l'any 2020, els autors hem començat a elaborar l'Atles d'amfibis i rèptils de la comarca del Bages, mitjançant la recollida de citacions en quadrícules UTM 5x5 km. Mentre a altres comarques properes s'han elaborat més o menys recentment atles herpetològics (Anoia, Berguedà, Solsonès, Osona), els amfibis i rèptils bagencs són força desconeguts.
L’Atles d’amfibis i rèptils de la comarca del Bages té com a objectiu oferir una informació actualitzada i fidel de la distribució de l’herpetofauna, a més d’obtenir informació de l’estat de conservació de les diferents espècies presents a la comarca.
Metodologia
Per a la realització de l’Atles s’han prospectat cadascuna de les 67 quadrícules UTM 5x5 km de la comarca del Bages. De cada observació realitzada s’anoten diferents variables com la data, el nombre d'individus i la seva espècie; edat (adult, juvenil, larva, ous); comportament (actiu, sota pedra, atropellat, efecte trampa); coordenades o localitat i municipi on s’ha realitzat l’observació. A banda de les observacions pròpies i les d’altres voluntaris, també es fa un buidatge de cites de diferents plataformes com Ornitho o Inaturalist i s’introdueixen a la base de dades de l’Atles.
Resultats
Durant els tres primers anys d’estudi, a la comarca del Bages s’han detectat 9 espècies d’amfibis i 18 de rèptils, de les quals 4 són introduïdes. Es presenten els resultats preliminars obtinguts durant els tres primers anys d’estudi: llista d’espècies i la seva distribució a la comarca; nombre de citacions per espècie i any; nombre de quadrícules on s’ha detectat cada espècie i nombre d’espècies present a cadascuna de les quadrícules.
Discussió
Finalment, es du a terme una valoració de l’estat de conservació dels tàxons més escassos o amb una àrea de distribució limitada o inclús algunes, localitzades en quadrícules prospectades, però fora dels límits de la comarca.
AMFIBIS