dimarts, 8 de febrer del 2022

HERPTRIP SARDENYA 2021


 En aquest cas, viatge en solitari cap a Sardenya. Queden uns dies de vacances i l’època d’herping s’acaba. És hora de fer  “victòria o clínic” i salvar els últims dies de la temporada amb un herptrip.

Entre diferents opcions, decideixo anar a Sardenya degut els baixos preus i la facilitat logística. Carrego la furgoneta “HerpVan” amb totes les joguines herpetològiques i el material necessari per aïllar-me de la societat durant les dues setmanes d’expedició.

Sardenya, amb una superfície de 24.090 km2 és la segona illa més gran de la Mediterrània. Pertany al conjunt de les illes tirrèniques, i es troba administrada per l'estat italià.

En aquesta illa podem trobar fins a 11 espècies d'amfibis i 19 de rèptils.

Salamandra cavernícola - Hydromantes flavus

Arriba el divendres 17 de setembre al vespre i és hora d’anar a buscar el ferri. M’espera unes eternes 12 hores de viatge. Menjo l’entrepà, el fuet i a dormir una estona.

Em desperto el matí, carrego  totes les joguines i em preparo per començar l’aventura. Arriba el migdia i per fi arribem a Porto Torres. Ara sí, és hora de la veritat.

Condueixo mitja horeta i arribo al primer destí: una piscina abandonada que està de camí. Aixeco quatre fustes que hi ha a l’interior i surt el primer tàxon herpetològic. Tres sargantanes italianes (Podarcis siculus) que són alliberades fora la piscina. Tornant al cotxe, també es poden observar algunes  sargantanes tirrèniques (Podarcis tiliguerta). Condueixo 10 minuts més i ja arribo a hàbitat tortuguero. Fa una mica de calor, però les sensacions són bones i, efectivament, no tardo a trobar la primera tortuga mediterrània  (Testudo hermanni) que s’intenta amagar entre unes roques. Li faig unes fotos i continuo passejant per la garriga, per on puc observar vàries Testudo hermanni més. Enmig de la garriga i entre les roques abunden les  sargantanes tirrèniques (Podarcis tiliguerta). Als murs de pedra també es veuen sargantanes italianes (Podarcis siculus) i dragó comú Tarentola mauritanica. Entre els Cistus monspeliensis apareix el primer ofidi, una serp verda i groga (Hierophis viridiflavus). Intento fer-li alguna foto, però s’amaga entre la vegetació. Comença a ser tard i toca conduir mitja horeta fins on passaré la nit, així que torno a la “HerpVan” i començo a baixar cap al sud.

Sargantana italiana - Podarcis siculus

Tortuga mediterrània - Testudo hermanni

 Sargantana tirrènica - Podarcis tiliguerta

Arribo ja de nit i, després de preparar-me alguna cosa per sopar, em fico a caminar pels voltants del llac. Surten els primers  gripaus balears (Bufotes balearicus) metamòrfics i adults. Entre fustes, s’observen dragons comuns (Tarentola mauritanica)  adultes. També es deixen veure algunes granotes (Pelophylax sp) dins l’aigua. Entre la vegetació de ribera, hi ha una abundant població de reineta sarda (Hyla sarda) i gran varietat de libèl·lules i pregadeus. Volant sobre l’aigua es deixen veure alguns ratpenats. Com a fet sorprenent, veig una granota del gènere Pelophylax depredant una Hyla sarda. Després de veure una cinquantena de Hyles i Pelophylax ssp decideixo tornar cap a la “HerpVan” i ficar-me a dormir. 


Gripau balear - Bufotes balearicus

Odonat

Pelophylax sp. depredant sobre Hyla sarda.

Pelophylax sp.

Reineta sarda - Hyla sarda

Existeix algun animal més fotogènic que els del gènere Hyla?


Em desperto de bon matí i veig que durant la nit ha plogut. No fa gaire bon dia i encara cau alguna gota. Les possibilitats de veure rèptils disminueixen, però en l’època que estem no descarto trobar algun nounat de Testudo. Començo a caminar pel dunar i veig alguns Bufotes atropellats, algunes Podarcis tiliguerta i siculus prenen el sol quan para de ploure. Per la meva sorpresa, observo alguns exemplars metamòrfics de gripau balear (Bufotes balearicus) a primera línia de mar sota de roques. Entre un romaní (Rosmarinus officinalis) del dunar, trobo un parell de nounats de tortuga mediterrània (Testudo hermanni). Segurament han sortit després d’aquestes pluges i per això estaven les dues tan juntes.

Nounat de tortuga mediterrània - Testudo hermanni

Després de voltar com un ninot pel dunar sense uns resultats excessivament bons, decideixo anar a dinar a la “HerpVan”i provar sort en una altra localitat. Després de dinar, condueixo un parell d’hores i, després d’uns problemes amb la policia, arribo a un altre dunar on hi ha tortuga mora (Testudo graeca). És tard i només trobo alguns rastres de tortuga i una muda de serp verda i groga (Hierophis viridiflavus). Es comença a fer fosc i condueixo fins a algun lloc òptim on passar la nit. Això del “Vanlife” no és sempre tan fàcil com sembla.

 Em desperto l’endemà i vaig ràpidament cap al dunar. Les ganes d’”Herping” es noten! Només arribar ja trobo un nou tàxon. Sota una nevera abandonada descobreixo un lludrió (Chalcides ocellatus). Un animal abundant en els dunars. Continuo aixecant brossa i en surten alguns més. Vaig direcció al “Hotspot” del dunar i no tarda a sortir la primera tortuga mora (Testudo graeca). Voltant per la zona observo diversos exemplars de tortuga mora, mascles, femelles i juvenils. Després d’una bona sessió de fotos, és hora d’anar a buscar una delicatessen endèmica. Condueixo durant una hora per les carreteres infernals sardes fins a arribar al destí. Em menjo els macarrons, em desinfecto les botes, faig la motxilla i vaig en busca de salamandres cavernícoles. Baixo a peu per una pista molt dreta fins a arribar a una esplanada rodejada per penya-segats. Sé que hi ha una cova amb salamandres, però no tinc clar on és. Trobo una cova que és un pou i, pensant que és aquesta,entro amb els collons per corbata fins que arribo a baix. La meva sorpresa és que no és aquella cova i no veig clar pujar per on havia baixat. Descobreixo una altra sortida que dona directament al penya-segat. D’allà començo a pujar entre el barranc i uns cactus fins a poder arribar a dalt de nou. Desanimat, m’assec una estona a què em baixin els collons que tinc per corbata. Torno a buscar la cova i veig una altra entrada. És més petita, tanmateix no té massa bona pinta. Surten alguns ratpenats volant, però no hi ha cap salamandra. Agafo l’única direcció que em queda i, sota una alzina, observo l’entrada a la cova. Només enfocar amb el frontal a dins, ja veig centenars d’ulls brillar. Entro i em passen tots els mals de cap de cop. La densitat de salamandres cavernícoles (Hydromantes imperialis) és espectacular. N’hi ha per les parets, pel sostre, de grans i de petites. Després d’hores de fotografiar-les, torno cap al cotxe. Un cop el cotxe, condueixo una horeta per passar la nit.

Lludrió adult - Chalcides ocellatus

Cap d'un lludrió - Chalcides ocellatus

Lludrió juvenil - Chalcides ocellatus

Tortuga mora - Testudo graeca

Moments de taquicàrdia 

Salamandra cavernícola - Hydromantes imperialis

Detall dels dits - Hydromantes imperialis

Salamandra cavernícola - Hydromantes imperialis

Salamandra cavernícola - Hydromantes imperialis

L’endemà, l’objectiu és trobar tortuga mora (T.graeca) en una zona nova on també hi ha tortuga
mediterrània (T.hermanni). El dia no acompanya, fa bastant fresca i no fa sol. Però un cop més, el secret és la perseverança. Les sargantanes estan per totes bandes. Després de trobar un lludrió (Chalcides ocellatus) aconsegueixo veure una parella de tortugues mores (Testudo graeca). Tot i haver aconseguit el meu objectiu, marxo pensant que hagués pogut anar millor. Ja se sap, mai és suficient.

Tortuga mora - Testudo graeca


Queda una localitat de la zona on és possible observar més tortugues. No obstant això, quan arribo la meva sorpresa és que, allà on em semblava bon hàbitat, resulta que està infestat de xusma i zona blava d’estacionament. Per tant, una retirada a temps és una victòria. Com encara és migdia, decideixo conduir fins al sud de Sardenya per poder estar l'endemà al lloc. Carreteres infernals i conductors bojos és una bona manera de definir Sardenya.

Arribo abans del que em pensava tot i haver-hi conduït un parell d’hores i decideixo anar fins a una de les coves que tenia pensat. He de deixar el cotxe al principi d’una pista i segueixo a peu. Arribo a peu de paret i totes les coves estan tancades amb reixa metàl·lica. Això només pot significar que estem en zona de salamandra. Vaig resseguint la paret i trobo una entrada sense tancar. Entro i el lloc fa una mica d’esgarrifor, ferros rovellats, parets artificials i al final una escala de grapes rovellades. No sé què hi ha a l’altra banda, però si pot haver-hi una salamandra, val la pena. Pujo per les grapes amb cura, ja que estan rovellades i, en treure el cap per sobre veig uns ulls que brillen. BINGO! Tenim una Hydromantes genei. Després d’una sessió de fotos a l’únic exemplar que hi havia, surto de la cova i veig que comença a fer-se fosc. Baixo corrent per la pista, però es fa fosc igualment. El bosc és estrany i comencen a venir les paranoies. Quan arribo a la “HerpVan”, foto el camp sense contemplacions.

Salamandra cavernícola - Hydromantes genei

Salamandra cavernícola - Hydromantes genei


L’endemà vaig en busca de més coves. Pel camí trobo una  serp verda i groga (Hierophis viridiflavus) de grans dimensions atropellada, una pena. Arribo a una capella on deixo el cotxe i vaig en direcció a la cova. Està tota la finca vallada i no veig possible poder-hi arribar. Em resigno a arribar-hi i torno cap a la capella. A part de sargantanes, detecto un tàxon nou: El dragó rosat (Hemidactylus turcicus). Li faig unes fotos i decideixo marxar cap a l’est de l’illa a veure si hi ha més sort. El sud-oest de l’illa m’ha deixat un mal sabor de boca, una sola salamandra i molts km de carretera

Dragó rosat - Hemidactylus turcicus

Estic al sud-oest de l’illa amb l’objectiu de trobar una tortuga mediterrània de grans dimensions, ja que diuen que les del sud-oest de Sardenya són de les més grans. L’ambient és diferent, màquia, platja i llocs on dormir de postal. Les sargantanes, com a la resta de l’illa, estan per tot arreu. Inclús observo un juvenil de dragó rosat(Hemidactylus turcicus) en una edificació abandonada. Camino entre els matolls en cerca de quelonis i, finalment, veig un juvenil de tortuga mediterrània (Testudo hermanni). En tornar, escolto dins d’un llentiscle un soroll i, després de trinxar-me entrant a dins, aconsegueixo fotografiar una femella de Testudo hermanni. Les dimensions no eren les esperades, però almenys s’ha pogut veure. Passo el vespre a la platja llepant-me les ferides i pensant en si demà veure més tortugues.

Tortuga mediterrània - Testudo hermanni.

Em desperto i començo a buscar rèptils. Els flamencs segueixen a la maresma. Quan el sol ja escalfa amb força surten algunes tortugues mediterrànies i algunes serps verdes i grogues. Cansat de la garriga i de veure poques tortugues, decideixo anar cap a alguns gorgs més a l’interior. És l’oportunitat de trobar nous taxons i en tinc ganes. Faig una estona de pista fins a arribar a un dels gorgs. En  baixar de la furgoneta, s’escolten la brama dels  cérvols (Cervus elaphus corsicanus). N’hi ha per tot arreu. No veig cap hèrptil al gorg i vaig a buscar un lloc on dormir.

L’endemà començo a fer carreteres estretes i amb pujada. Només penso en no trobar-me ningú de cara. Arribo a la primera cascada i està seca. Continuo conduint i arribo al final de la carretera, comença pista i hi ha uns forats per on el meu vehicle no passa. Reculo i estaciono el cotxe. Salto una tanca per intentar arribar a un torrent, però em trobo gent buscant bolets. Com que no sabia si eren els propietaris o no, decideixo tornar al cotxe i marxar. Mentre marxava, em fico a reflexionar i arribo a la conclusió que estic a Sardenya per buscar hèrptils i si vaig passant no en trobaré així que faig mitja volta i torno al lloc. Ja no hi ha boletaires i arribo a la cascada. El torrent té molt bona pinta i no tardo a trobar un new tàxon. En aquest cas, un metamòrfic de granota pintada sarda (Discoglossus sardus). Segueixo pujant el torrent i trobo un adult de la mateixa espècie. Després d’unes quantes fotos, continuo buscant. Dins d’un gorg veig una serp, el cor sem posa a mil fins que veig que no era el que esperava. Una  serp d’aigua (Natrix maura) la qual no es va deixar fer massa fotos. Per l’hora que era, decideixo començar a baixar el torrent i, al gorg del costat, veig una serp. Ara sí, i, a més, amb premi. Una serp de collaret (Natrix helvetica cetti) i a sobre mel·lanística. Una bona sessió de fotos amb “tembleque” a les cames i a continuarbaixant. Més avall, esperava una altra sorpresa; un nounat de tortuga d’estany (Emys orbicularis). Ara sí, amb quatre taxons nous i molta satisfacció toca buscar un lloc on passar la nit. Un dels pitjors llocs on passar la nit, al costat d’un cementiri amb verges per totes bandes.

Granota pintada sarda - Discoglossus sardus

Granota pintada sarda - Discoglossus sardus

Granota pintada sarda - Discoglossus sardus

Granota pintada sarda - Discoglossus sardus

Serp d'aigua - Natrix maura

Serp de collaret melànica - Natrix helvetica cetti

Serp de collaret melànica - Natrix helvetica cetti

Serp de collaret melànica - Natrix helvetica cetti

Desperto viu entre tantes verges, esmorzo i segueixo cap al nord. Toca fer bastants hores de carretera. La idea era anar a mirar algunes coves en cerca de Hydromantes imperialis, però veient la quantitat de km que s’havien de fer i que ja era una espècie vista, decideixo seguir més al nord per temptejar el terreny de l’Hydromantes supramontis. Al final no acabo fotent res de profit i busco un lloc on dormir prop de la platja, ja que les temperatures més suaus s’agraeixen quan t’has de dutxar a l’aire lliure.

Començo el dia anant a buscar coves a la recerca de més salamandres.En aparcar l’ “HerpVan”, veig unes basses on hi ha una densitat molt alta de tortuga d’estany (Emys orbicularis) i un Àlient;  la tortuga de Florida (Trachemys scripta). Després de fer fotos a les tortugues i sargantanes, començo a revisar totes les coves que tenia localitzades. La primera resulta ser una cambra amb una entrada molt justa i plena d’ossos de cabra però, sense  salamandres. La següent cova era un avenc sense cap mena d’opció d’entrar sense material adequat. Canvio de zona i vaig a buscar noves coves. Hi havia una boira molt espessa i no em permetia veure més de 20 metres. Després de comprovar el següent avenc, comprovo que tampoc es podia baixar sense material. Decideixo tirar més al nord. Comprovo l’última cova del dia ja quasi de nit i, a l’entrada, veig un parell  de dragons(Euleptes europaea). Decideixo anar a dormir i provar més sort l’endemà.

Tortuga de Florida - Trachemys scripta

 

Sargantana tirrènica - Podarcis tiliguerta

 Sargantana tirrènica - Podarcis tiliguerta

Tortuga d'estany - Emys orbicularis

Tortuga d'estany - Emys orbicularis

Dragó - Euleptes europaea.

De dia, torno a la cova dels dragonets i entro fins al final. Amb el cap ple d’Opilions, grills cavernícoles i mosquits, surto de la cova sense èxit. Segueixo la pista amb el cotxe fins a la següent cova. Aquest tenia més d’un cap d’excrements de ratpenat. Feia una forta olor i, després d’arribar fins on vaig poder, vaig veure que faltava humitat com per poder haver-hi salamandres. Agafo la “HerpVan” i segueixo la pista. Pel camí, em trobo un espeleòleg i li demano si sap alguna cova on hi hagi salamandres. Sense entendre massa el que em diu, em sembla entendre que una de les coves que tenia a la llista per revisar n’hi havia i, sense pensar-ho, hi vaig directe. PREMI! Una gran quantitat de salamandres (Hydromantes supramontis) en una gran cambra on es notava una humitat elevada i temperatura molt més fresca. Mentre feia fotos als bitxos, van entrar una parella d’alemanys que em van demanar mil coses de les salamandres. Va ser un bon moment per fer una mica de conscienciació ambiental. Just al costat, també hi ha una cova on no vaig veure salamandres però si una granota pintada sarda (Discoglossus sardus). Havent triomfat, vaig a dinar i a seguir cap al nord.

Salamandra caverícola - Hydromantes supramontis

Salamandra caverícola - Hydromantes supramontis

Salamandra caverícola - Hydromantes supramontis

Cap de salamandra - Hydromantes supramontis

Salamandra caverícola - Hydromantes supramontis

Salamandra caverícola - Hydromantes supramontis

Granota pintada sarda- Discoglossus pictus

Compro alguna cosa per esmorzar i vaig a l’inici de la ruta. Aparco, passo entre el ramat de cabres i començo la ruta. Mentre vaig direcció la cova, no paren de sortir sargantanes tirrenes. Amb els ulls posats a cada sargantana per assegurar-me que no fos una Archaeolacerta bedriagae. Al final, arribo a la cova sense sort amb les Archeolacertas. Entro a la cova i ràpidament veig una gran quantitat d’Hydromantes flavus. A més, dins la cova també hi havia un Euleptes europaea. Després d’unes fotos, surto de la cova per acabar la ruta i, mentre camino observo alguns exemplars d’Algyroides fitzingeri però impossibles de fotografiar. Torno al cotxe fet caldo i decideixo anar a veure un abeurador. Dins la cisterna de l’abeurador s’observen alguns exemplars reineta sarda(Hyla sarda). Per acabar el dia, falta anar a una cova que no tinc molt clar on és. A partir de fotos, agafo referències amb les formes de la muntanya i, després de voltar una mica, acabo trobant la cova. Dins hi ha unes quantes salamandres cavernícoles (Hydromantes flavus) més i alguns ratpenats de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum). Ara sí, satisfet, torno cap al cotxe i a buscar lloc on dormir a prop de la platja.

Salamandres cavernícoles - Hydromantes flavus

Sangonera adherida a una salamandra

Detall del cap d'una salamandra - Hydromantes flavus

Reineta sarda - Hyla sarda

Reineta sarda - Hyla sarda

Reineta sarda - Hyla sarda

Ratpenat de ferradura gros - Rhinolophus ferrumequinum

És torn per buscar tortugues de terra, però de camí, paro en un torrent on es deixa veure una altre tortuga d’estany (Emys orbicularis). En arribar al primer dunar, observo molts rastres de tortuga, però no aconsegueixo veure’n cap. Mentre canvio de localitat, a la cuneta de la carretera veig un exemplar atropellat de tortuga grega (Testudo marginata). Paro el cotxe al primer lloc on puc i em fico a buscar per la zona. Alguna serp verda i groga (Hierophis viridiflavus) i alguna tortuga grega (Testudo marginata) morta, així i tot no aconsegueixo veure’n cap de viva. Al vespre, vaig a fer un bany a la platja per curar-me les ferides de caminar per la màquia.

Cadàver de tortuga grega - Testudo marginata

 Serp verda i groga - Hierophis viridiflavus


 El següent dia, continuo buscant tortugues de terra. La meteorologia no acompanya, ja que fa molt vent. Vaig revisant els llocs on tenia pensats i només a un veig rastres de tortuga de terra. Començo a pensar que no veuré cap tortuga grega (Testudo marginata). Per acabar el dia, amb un cop de vent estampo tot el lateral de la furgoneta contra un tronc. Ratllat, decideixo canviar de lloc.
Dragó comú - Tarentola mauritanica.

Desperto i començo a buscar cotes altes fins a arribar el cim d’una de les muntanyes més altes de Sardenya. Allà es deixen veure les Archaeolacerta bedriagae i algunes Podarcis tiliguerta amb coloració molt diferent de les de cotes baixes. Vull buscar el tritó de Sardenya, però per arribar s’ha de fer diversos km de pista i, amb la furgoneta bastant perjudicada, decideixo recular. Així doncs, crec que el millor que puc fer és tornar a buscar tortugues. En arribar, em fico a caminar entre la màquia del dia anterior, però amb més sort, ja que trobo un mascle adult de gran mida de tortuga grega (Testudo marginata). Es fa tard i torno a la platja per gaudir dels últims moments de llum.

Adult de sargantana - Archaeolacerta bedriagae

Juvenil de sargantana - Archaeolacerta bedriagae

Podarcis tiliguerta amb coloració diferent a cotes baixes

Tortuga grega - Testudo marginata

Tortuga grega - Testudo marginata

Em desperto i és l’últim dia d’herping. Torno a fer la volta per la màquia i observo serp verda i groga (Hierophis viridiflavus) i tortuga grega (Testudo marginata). Segueixo per la zona i trobo un gorg. Dins el gorg veig un parell de serps d’aigua (Natrix maura) adultes i... per la meva sorpresa... una tortuga de Florida (Trachemys scripta). Després de triomfar, agafo la “HerpVan”i vaig a l’última ubicació. Allà també trobo diferents exemplars de tortuga grega (Testudo marginata). Ja trist, arribo a Porto Ferro on passo la nit esperant el Ferry de tornada el dia següent.


LLISTA D'ESPÈCIES OBSERVADES

AMFIBIS

Hydromantes genei

Hydromantes imperialis

Hydromantes supramontis

Hydromantes flavus

Discoglossus sardus

Bufotes balearicus

Hyla sarda

Pelophylax sp.


RÈPTILS

Emys orbicularis

Trachemys scripta

Testudo graeca

Testudo hermanni

Testudo marginata

Euleptes europaea

Hemidactylus turcicus

Tarentola mauritanica

Chalcides ocellatus

Algyroides fitzingeri

Archaeolacerta bedriagae

Podarcis siculus

Podarcis tiliguerta

Hierophis viridiflavus

Natrix helvètica cetti

Natrix maura